
Rouw en verlies integreren in het leven
Rouw en verlies zijn onlosmakelijk verbonden aan het leven. Waar we van houden, zullen we ooit kwijtraken. Vandaar dat ook wel gezegd wordt dat rouw de achterkant van liefde is. Verlies gaat niet alleen over verlies van een dierbaar iemand, maar ook over verlies van werk, gezondheid, land van herkomst, relatie, idealen. Doorgaans lukt het ons als mens het verlies te dragen en mede met hulp van naasten te integreren in ons leven. Wanneer dit niet lukt kan rouwtherapie helpend zijn.
Een verlies kan overweldigend zijn. We kunnen overspoeld worden door allerlei emoties en lichamelijke klachten krijgen of juist als verdoofd achterblijven. Ieder mens rouwt anders. De een wil na een verlies ‘vooral door’, de ander juist tijd en ruimte nemen om te voelen wat er te voelen is. Het toelaten van pijn, gemis en verdriet is helpend het verlies te dragen. In de rouw wordt het gemis van intimiteit voelbaar. Rouwen stopt niet, het is immers verbonden aan liefde en die liefde slijt niet. Zoals een oudere vrouw mij ooit zei: ‘Ik kan mij warmen aan de zon en aan de kachel; dat is behaaglijk maar niet te vergelijken met het voelen van de warmte van de liefdevolle aanraking van mijn man. Ik heb het idee dat het gemis zich verdiept; ik draag hem altijd bij mij, in mijn hart’.
Edith Eva Eger schrijft in haar boek ‘Het Geschenk’: ‘what you can not feel, you can not heal.’ Rouwen is de beweging naar pijn en verdriet toe, telkens weer stukje bij beetje verlies leren dragen en je opnieuw openstellen voor het leven. Kunst, muziek, religie, poëzie, natuur en uiteraard onze medemens kunnen een inspiratiebron zijn, een hulpbron waaraan wij onszelf kunnen helen.
Psychosociale therapie
In ieders leven kunnen situaties voorkomen die ons raken. Je kunt het gevoel hebben dat je de balans kwijt bent of geen grip meer hebt op de situatie. Dat is niet altijd zelf op te lossen. Je kunt dan baat hebben bij therapeutische begeleiding. Onder psychosociale therapie vallen diverse behandelvormen zoals systeemtherapie, lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie en ook rouwtherapie. Het is een therapievorm die ingezet wordt bij levensproblemen als stress en burn-out, angst en onzekerheid, rouw en verlies, somberheid en depressie, trauma, relatie en gezinsproblematiek, lichamelijke klachten met een psychische component en levens- en zingevingsvragen. Het doel is je te helpen inzicht te krijgen in jouw gevoelens, gedachten en gedrag waardoor je weer regie krijgt over jouw leven.